Historien om Ingrid och NÄRAs assistans

 

"Historien om NÄRA började faktiskt långt före 1995. Som nyfiken artonåring fick jag en eftertraktad anställning som sjukvårdsbiträde; ett statusjobb på den tiden, men även en arbetsmiljö tyngd av hierarki.

En söndag blev jag kallad från min avdelning till långvården som låg i ett gammalt stenhus en bit bort. När jag klev in kunde jag känna hur historia och gammal vårdfilosofi levde kvar i de blekgula väggarna. Salarna kändes gigantiska med sin enorma takhöjd vilket fick patientera att se extra små och övergivna ut när de låg i sina sängar. Rädslan syntes i deras ögon. Här fick jag hjälpa till med diverse praktiska göromål och ibland blev det en stund över. En stund som jag gärna hade ägnat åt att umgås med patienterna. Men så gjorde man inte, även om tiden fanns. Så istället vankade jag runt i salarna och bytte ett ord här och där. I en av salarna där det låg åtta kvinnor fanns det en patient som var gömd bakom en gulnad gammal skärm. Där bakom låg en ung kvinna helt övergiven.

Utomhus blommade de första krokusarna och jag frågade henne hur länge hon hade legat på denna avdelning. Med sin fingrar visade hon att hon varit där i sex år. Jag frågade om hon var ute i solen ibland, men då skakade hon bara på huvudet.

Jag frågade personalgruppen om det var möjligt att ta ut henne, kanske om jag stannade kvar efter mitt pass? Till min fasa fick jag svaret att denna kvinna nog inte skulle ha någon direkt glädje av att komma ut. Hon var ju hjärnskadad. Denna händelse satte djupa spår i mig.

20 år senare när jag fick möjligheten att starta NÄRA så visste jag att det var för denna kvinna och hennes systrar och bröder som jag ville göra skillnad. Ingen ska stängas in på ett sjukhem om det inte är nödvändigt. Med NÄRA vill jag göra skillnad genom att skapa personlig assistans präglad av delaktighet, integritet och självbestämmande. Nu har det gått många år och drömmen är en verklighet.

NÄRA är mitt livsverk och har hjälpt många människor på ett sätt som ingen trodde var möjligt 1975."

Ingrid Wikström

Mer info? Ring oss på 08-511 744 40

Intresseformulär personlig assistans